ₚосійською

Рівень шуму кондиціонера

Для багатьох при виборі кондиціонера вирішальним є рівень шуму. Звукові характеристики, або шум є однією зі складових комфорту, іноді найголовнішою. Шумовий ефект виникає у внутрішньому блоці завдяки проходженню потоку повітря через радіатор, вентилятор та розподільні жалюзі. Цей шум вимірюється при випробуваннях та його рівень вказується у технічних характеристиках.
Є ще й додаткові шуми:

  • Клацання виникають при перемиканні реле, керуючих роботою вентилятора, компресора та інших вузлів.
  • Потріскування при температурних деформаціях деталей пластикового корпусу.
  • Шиплячий звук іноді чутний при зміні напряму потоку холодоагенту, при перемиканні з тепла на холод.
  • Циркулюючий всередині спліт-системи фреон іноді робить шум, асоціюється зі звуком води, що ллється. Такий звук також виникає при розморожуванні теплообмінника або припинення роботи компресора.

Такі звуки є ознакою несправності. Зазвичай вони чутні лише у повній тиші, особливо вночі і не помітні вдень. Однак вони можуть дратувати особливо чутливих людей.
Виробники кондиціонерів борються із шумовими ефектами. Найефективніший спосіб - збільшити площу лопат вентилятора. Тому "пузатий" кондиціонер завжди тихіший за плоский.
У специфікаціях та технічних документах завжди вказується рівень шуму як внутрішнього, так і зовнішнього блоку. Тихий зовнішній блок теж дуже важливий. І не лише тому, що сусідам слухати його не обов'язково. Іноді зовнішній блок гуде та вібрує так, що його чутно крізь стіну чи вікна.
Але як розібратися з усіма цими децибелами?
Пропонуємо вам порівняльну таблицю з ілюстрацією:

Уровень_шума

0 дБ - поріг чутності (нічого не чути)
10 дБ - Майже не чути (тихий шелест листя)
15 дБ - Ледве чутно (шелест листя)
20 дБ - Ледве чутно (тихий шепіт)
25 дБ - Дуже тихо (шепіт людини)
30 дБ - Тихо (шепіт, цокання настінного годинника) Норма для житлових приміщень вночі, з 23 до 7 год.
35 дБ - Досить чути (приглушена розмова)
40 дБ - Добре чутно (звичайне мовлення) Норма для житлових приміщень, з 7 до 23 год.
45 дБ - Добре чутно (звичайна розмова)
50 дБ - Чітко чути (розмова, друкарська машинка)
55 дБ - Виразно чутно (Норма для офісних приміщень класу А (за європейськими нормами)
60 дБ - Шумно (Норма для контор)
70 дБ - Шумно (гучні розмови)
80 дБ - Дуже шумно (крик, мотоцикл з глушником)
90 дБ - Дуже шумно (гучні крики, вантажний залізничний вагон (в семи метрах))
100 дБ - Вкрай шумно (оркестр, вагон метро, ​​гуркіт грому) Максимально допустимий звуковий тиск для навушників плеєра (за європейськими нормами)
110 дБ - Вкрай шумно (вертоліт)
120 дБ - Майже нестерпно (відбійний молоток (1м))
130 дБ - Больовий поріг (літак на старті)
140 дБ - Контузія (звук реактивного літака, що злітає)
160 дБ - Шок, травми (ударна хвиля від надзвукового літака) При рівнях звуку понад 160 дБ можливий розрив барабанних перетинок і легень, більше 200 - смерть.

У Запоріжжі та інших великих містах дуже складно уникнути дратівливого шуму. Вчені, лікарі кажуть, що шум має акумулятивний ефект, тобто, накопичуючись в організмі, акустичні роздратування все сильніше пригнічують нервову систему. Постійні звуки навіть низького рівня сприяють виникненню сильних стресів. Серед можливих психологічних наслідків надмірного шуму – нервозність, втома, сонливість та підвищення тиску. Гранично допустимі значення шуму для людини – до 45 дБ вночі та до 55 дБ вдень. Якоюсь мірою від вуличного шуму рятують склопакети, товсті стіни... Але, і замкнувшись у будинку, ви не врятовані від шуму - адже його джерелами є й побутові прилади. Кондиціонер забезпечить вам приємну прохолоду, забезпечуючи тим самим одну зі складових комфорту. Однак може привнести дискомфорт, створюючи непотрібний звук. Тому при виборі кондиціонера варто звернути увагу на шумові характеристики внутрішнього і зовнішнього блоків.