ₚосійською

За рахунок чого гріє кондиціонер?

У більшості випадків, споживачі розглядають кондиціонер, як прилад для охолодження повітря у приміщенні у спекотний час. Здатність нагрівати повітря сприймається лише як додаткова опція або безкоштовний додаток. Однак кондиціонер може виступати в ролі додаткового джерела тепла. А в деяких випадках бути основним нагрівальним приладом.

При не дуже низьких температурах (приблизно до -5°C) грітися кондиціонером дуже вигідно. Навіть у простих неінверторних моделей коефіцієнт енергоефективності (C.O.P.) близько трьох. Тобто на кожен витрачений кіловат електроенергії кондиціонер виробляє до трьох кіловат тепла! У сучасних інверторних систем цей показник сягає п'яти!

Якщо порівняти кондиціонер з будь-якими іншими електронагрівальними приладами (конвектор, тепловентилятор, інфрачервоний обігрівач), які 1кВт електрики перетворять на 1кВт тепла, то перевага очевидна!

Справа в тому, що функція обігріву в кондиціонерах реалізована за допомогою так званого теплового насоса. Якщо не вдаватися в технічні деталі, то це можна пояснити так: у середині зовнішнього блоку знаходиться спеціальний клапан, який перенаправляє рух холодоагенту. Кондиціонер починає працювати, як би, навпаки: нагріває повітря приміщення та охолоджує зовнішнє середовище.

Іноді внутрішні блоки кондиціонерів комплектуються електричними тенами. Це робиться для "догріву" повітря за низьких зовнішніх температур. І в тих випадках, коли може включитись "захист по холоду", щоб не залишитися без опалення, коли кондиціонер – основне джерело тепла.

Вся справа в тому, що за дуже низьких температур C.O.P. різко падає та опалення стає неефективним. Не кажучи вже про зростання ризику поломки компресора.

Однак сучасні інвертори здатні працювати без втрати ефективності до -25°C.

Виходячи з тенденції потепління та постійного подорожчання енергоносіїв, кондиціонер може розглядатися як основне джерело тепла.