ₚосійською

Дозаправка кондиціонера

Досі серед споживачів дуже поширений міф про допустимий середньорічний витік холодоагенту в розмірі 5%. І багато несумлінних "фахівців" ефективно культивують його, щороку приїжджаючи обслуговувати кондиціонери довірливих клієнтів. У кращому разі вдають, що "заправляють" систему, візявши за це плату. Але гірше, коли насправді щоразу доливають фреон. Іноді, проводячи діагностику кондиціонера, доводиться утилізувати зайвий фреон.

На противагу цьому міфу можна сказати таке. Зроблений якісно монтаж виключає витікання холодоагенту через вальцеві з'єднання. Замовляючи монтаж, поцікавтеся якістю мідної труби, яка використовується під час улаштування фреонової магістралі. Дешева труба часто виготовлена з низькоякісної міді, а іноді з алюмінію. При дії на таку магістраль тиску, що виникає в результаті циркуляції фреону, можуть з'являтися мікротріщини. У такому разі поведінку труби передбачити дуже складно. Розгерметизація може статися через рік чи два, коли "монтажників" вже й слід застудив. Дуже складно буде знайти і витік, який може ховатися, наприклад, усередині стіни.

Справжні причини витоків фреону

  • Найпоширеніша причина – неправильний монтаж, витік через вальцеві з'єднання, неякісна магістраль. Повторюся, такі витоки можуть проявитися не відразу, а вже після того, як пройде гарантія, видана на монтаж. І ремонт вже доведеться робити за гроші. Тому вибирайте надійні, перевірені монтажні організації.
  • Друга причина більш рідкісна, проте її теж не варто скидати з рахунків. Це виток через гумові прокладки сервісних кранів або клапанів. Таке часто буває в моделях недорогих виробників, особливо при використанні кондиціонера в зимовий час.
  • Бувають також заводські дефекти всередині блоків. Вони, зазвичай, проявляються відразу, в такому разі можна скористатися гарантією.
  • І на кінець, пошкодження, спричинені непереборною силою, тобто форс-мажорним механічним впливом на магістраль чи кондиціонер.

У будь-якому разі перед заправкою кондиціонера дефект слід усунути. Потрібно уникати навіть малих витоків. Не слід вдаватися до так званих "дозаправок", тому що разом з фреоном потроху йде і масло, що змащує компресор. Не кажучи вже про згубний вплив фреону на навколишнє середовище та ваше здоров'я!

Ознаки нестачі фреону

У деяких випадках користувач може самостійно визначити нестачу холодоагенту за такими ознаками:

  • Під час роботи кондиціонера виникає іній або крига на маленькій трубці біля зовнішнього блоку
  • З'явилося відчуття, що кондиціонер погано холодить
  • Кондиціонер не вмикається "на тепло". Працює зовнішній блок, а внутрішній "відкрився і мовчить"

Якщо помітили такі прояви, викликайте фахівця, тільки він за наявності спеціальних приладів може виявити витік чи інші неполадки. Але пам'ятайте, діагностику необхідно проводити лише після чистки спліт-системи! Правильні параметри можна виявити лише за умови чистоти внутрішнього та зовнішнього блоків кондиціонера.